fredag, juli 22, 2011

Semester på tu man hand

Jag och maken lastade på cyklar bakpå husvagnen och drog ner till Borensberg och Göta Kanal. Bjuder på några bilder nedan. 

Kanalens idé kom från greven, militären och statsrådet Baltzar Von Platen. Kanalen är 190 km lång och har 58 slussar. Finns även akvedukter där kanalen går över vägen. Kanalen är gjord av 58 000 soldater som grävt för hand, sprängt och murat. År 2010 fyllde kanalen 200 år.

Husvagnen ställde vi upp på medlems campingen Club Caravan i Borensäng. En mycket fin camping med trevliga och hjälpsamma värdar.


Slussporten här i Borensberg är bland de äldsta och dessa får man minsann veva för hand. Det var riktigt mysigt att sitta här utanför campingen och se båtar komma och åka.


Dag nummer två, tog vi ner cyklarna och tog oss en tur längs kanalen. Det är så härligt att cykla och möta en massa andra cyklister och de båtar som kommer och glider förbi, så hälsar alla på alla.

Den här dagen cyklade vi 1 mil och det som inte får hända hände, min kedja gick av. Sune stark som en oxe fick dra mig hem och den vådliga färden gick inte av för hackor. Man har kanalen på ena sidan med änder i och får på den andra sidan och har han fått för sig att jaga änder, så har jag med stor sannolikhet trillat i spat. Nu gick det bra.


En av slussportarna i Borenshult. I Borenshult ligger den näst största slusstrapporna som båtarna ska fraktas uppför eller nedför.


Den här gamla plåt pråmen var ifrån Norge, visst ser den lite festlig ut.


Här kommer också en norsk motorbåt och den var så stor att den fick slussas själv i trappan, annars åker man helst fyra i varje slussning.



Så här ser Bergs slussar ut från sjö sidan. Ovanför sista slussen kommer en liten, liten pöl och sedan fortsätter slussandet igen med en 6 slussar till tror jag att det var.

Igår tog vi bilen till Bergs slussar och idag så tog vi cyklarna. Sune som inte ännu är två år ska inte springa så långt som vi ska färdas idag ca 45 km, därför hyrde vi en transport cykel. Sune får springa med jämna mellanrum och åka cykel däremellan. Även matsäcken fick ligga här.

När vi kom hem efter att ha tillbringat  närmare 5 timmar på cykeln, var jag så himla trött att jag nästan inte kom i håg allt vackert vi sett under cykelturen. Ett dopp i sjön för att tvätta mig och tvätta håret så hade jag svalkat av mig och då kändes allt mycket bättre. Det tar hårt när man inte är van att cykla så långt.



Det var en underbar liten semester tripp på 5 dygn, vi hann se mycket fint och var även iväg på ett motor museeum i Motala en dag.

Kändes konstigt att åka helt själva utan barn. En bodde hemma och skötte huset och den andra bodde ute i stugan hos mormor och morfar.

Det här med att cykla längs med Göta Kanal har varit en dröm för mig som jag nu gjort, så hotar maken med att han bestämmer nästa års semester norrut t ex cykla uppför Åre skutan. Han vill ge igen säger han :-) . Vi är nog överens om att åka norrut och det ska bli spännande.

Sommaren är inte slut än, så vi hinner ut på mer utflykter. Tyvärr går semestern alldeles för fort. BROMSA TIDEN........

Inga kommentarer: